dinsdag 13 januari 2015

Paddenstoelen in het EZHBOS, in de Krimpenerwaard.

.Naast de veel voorkomende paddenstoelen , ook soms eentje die je maar af en toe waarneemt of een soort welke nog nooit gemeld is. Ook soorten welke men ,  jaar in jaar uit veelvuldig tegenkomt . Een voorbeeld daarvan is de Gewone Zwavelkop ( Hypholoma fasciculare)  Hele dorpen kom je tegen en eigenlijk een geweldig mooi zwammetje. Je komt ze tegen op dood hout, bijvoorbeeld op dode boomstronken. Een van de kenmerken is dat het sporee poeder purper/zwart is. Dat houdt in als je een hoedje op een stuk wit papier legt, bij de lamellen, een donkerbruin printje ontstaat. Op de steel een vaag zwart grijs ringetje. Het hoedje is oranje/geel als de zwam nog jong is.

                    GEWONE ZWAVELKOP











                    WOLLIGE BUNDELZWAM

De Wollige Bundelzwam (Hemipholiota populnea) is er dan weer eentje die je veel minder tegenkomt. Er zijn zelfs jaren dat ze helemaal niet worden gemeld. Dit keer eentje in het EZHBOS  . Op het zaagblad van een dode stam, bijna zeker een Populier, daar komen ze uitsluitend op voor. Deze soort is in het hele land een matig algemene soort. De rand van de hoed ,is wat naar beneden gebogen met grote vezelige platliggende schubben. De steel is kort en ook schubbig met een ring. Zelf vind ik deze heel,erg mooi. Op de eerste foto nog niet geheel ontwikkeld.






                    PRACHTVLAMHOED


Ook  eentje waar ik erg  blij mee ben  als ik deze zie, is de schitterende  Prachtvlamhoed ( Gymnopilus junonius). Vanaf het pad, ontdekte ik  kleine zwammetjes. Even tussen de bramen doorgewurmd en jawel piepkleine Prachtvlamhoeden, een foto gemaakt, maar om deze goedgekeurd te krijgen op Waarneming.nl , moet je meer laten zien, dus een week later nog eens , en jawel geweldig mooie zwammen. Komen voor op dode stronken, zoals in dit geval , maar soms aan de basis van levende stammen. Een mooie oranje zwam met een dikke steel en een roestgele ring. Het sporeeprintje is roestbruin.












   


                    ZALMZWAM


Nog eentje die matig algemeen is en je nauwelijks tegenkomt in de Krimpenerwaard is de Zalmzwam (Rhodotus palmatus). We vinden ze al een aantal jaren ,  op dezelfde dode stammen Als ze jong zijn , een bolvormig hoedje,  kleur zalmroze met een opvallend grof aderig netwerk. Jonge exemplaren scheiden soms amberkleurige druppels uit. Later zijn  de hoeden  vlak gewelfd met een rechte rand. De het sporee printje is oud rosé.



      














maandag 12 januari 2015

Tuinvogeltelling 17 en 18 januari.

'Zaterdag as. Is het weer zover, de Nationale Tuinvogeltelling . Vorig jaar heel weinig 7 stuks, terwijl er dagelijks meer dan 10 soorten in mijn tuin rondstruinen.  Ben dus heel nieuwsgierig, op dit moment wordt mijn tuin bezocht door de volgende soorten : Pimpelmees, Koolmees, zij vinden zonnepitten lekker en ook pindakaas. Spreeuwen komen voor pindakaas en vet vermengd met zaden. Ook Eksters en Kauwtjes snoepen daarvan . De Gaai komt voor doppinda's en nootjes. Vinken, Turkse Tortels, en altijd een Houtduif komen op vogelzaad af. Over de grond scharrelen een Heggenmus (heeft in mijn Klimop gebroed)  een Roodborst, en geheel onverwacht af en toe een Winterkoninkje. Merels doen zich tegoed aan rotte appels. Huismussen zijn overal tevreden mee.  Ook regelmatig Waterhoentjes vinden restjes vetbol best lekker.  Hieronder wat foto's van mijn tuingasten. Meedoen aan de Tuinvogeltelling, schrijf je in bij de Vogelbescherming,