dinsdag 13 januari 2015

Paddenstoelen in het EZHBOS, in de Krimpenerwaard.

.Naast de veel voorkomende paddenstoelen , ook soms eentje die je maar af en toe waarneemt of een soort welke nog nooit gemeld is. Ook soorten welke men ,  jaar in jaar uit veelvuldig tegenkomt . Een voorbeeld daarvan is de Gewone Zwavelkop ( Hypholoma fasciculare)  Hele dorpen kom je tegen en eigenlijk een geweldig mooi zwammetje. Je komt ze tegen op dood hout, bijvoorbeeld op dode boomstronken. Een van de kenmerken is dat het sporee poeder purper/zwart is. Dat houdt in als je een hoedje op een stuk wit papier legt, bij de lamellen, een donkerbruin printje ontstaat. Op de steel een vaag zwart grijs ringetje. Het hoedje is oranje/geel als de zwam nog jong is.

                    GEWONE ZWAVELKOP                    WOLLIGE BUNDELZWAM

De Wollige Bundelzwam (Hemipholiota populnea) is er dan weer eentje die je veel minder tegenkomt. Er zijn zelfs jaren dat ze helemaal niet worden gemeld. Dit keer eentje in het EZHBOS  . Op het zaagblad van een dode stam, bijna zeker een Populier, daar komen ze uitsluitend op voor. Deze soort is in het hele land een matig algemene soort. De rand van de hoed ,is wat naar beneden gebogen met grote vezelige platliggende schubben. De steel is kort en ook schubbig met een ring. Zelf vind ik deze heel,erg mooi. Op de eerste foto nog niet geheel ontwikkeld.


                    PRACHTVLAMHOED


Ook  eentje waar ik erg  blij mee ben  als ik deze zie, is de schitterende  Prachtvlamhoed ( Gymnopilus junonius). Vanaf het pad, ontdekte ik  kleine zwammetjes. Even tussen de bramen doorgewurmd en jawel piepkleine Prachtvlamhoeden, een foto gemaakt, maar om deze goedgekeurd te krijgen op Waarneming.nl , moet je meer laten zien, dus een week later nog eens , en jawel geweldig mooie zwammen. Komen voor op dode stronken, zoals in dit geval , maar soms aan de basis van levende stammen. Een mooie oranje zwam met een dikke steel en een roestgele ring. Het sporeeprintje is roestbruin.
   


                    ZALMZWAM


Nog eentje die matig algemeen is en je nauwelijks tegenkomt in de Krimpenerwaard is de Zalmzwam (Rhodotus palmatus). We vinden ze al een aantal jaren ,  op dezelfde dode stammen Als ze jong zijn , een bolvormig hoedje,  kleur zalmroze met een opvallend grof aderig netwerk. Jonge exemplaren scheiden soms amberkleurige druppels uit. Later zijn  de hoeden  vlak gewelfd met een rechte rand. De het sporee printje is oud rosé.      


4 opmerkingen:

 1. een prachtige serie met een duidelijke uitleg Sjanie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Bas, paddestoelen is mijn leukste bezigheid in de natuur.

   Verwijderen
 2. Prachtige serie, Sjani. Ik ben hier al een paar keer wezen kijken, maar veel te weinig. In mijn foto-archief zitten nog zoveel onbekende paddenstoellen, ik ga de tijd nemen om je hele blog na te spitten.
  Groet Jan W

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel, ik was van plan om er nog een aantal te plaatsen in het EZHbos/ Loetbos.

  BeantwoordenVerwijderen