dinsdag 16 juni 2015

Weekendje naar het Vechtdal in Mei 2015

Hooibeestje, een klein vlindertje dat wij hier in de buurt in de Krimpenerwaard nooit zien, in het Vechtdal juist heel veel. Maar dat het lastig is om deze te fotograferen dat vind ik wel, zit je net in positie, dan istie al weer weg. Maar een paar weken geleden had ik er dan toch eentje , redelijk op foto.  Het Hooibeestje behoort tot de familie van de Aurelia's en de waardplanten zijn Veldbeemdgras, Genaald Schapengras  en nog wat andere grassoorten. Hij komt voor in open grazige streken zoals op droge graslanden, wegbergen  en bosranden en heidegebieden. Ze vliegen in twee generaties, bij een mooie lange zomer soms drie. Het vrouwtje  kleeft haar eitjes aan dorre grasstengels, bij uitzondering  op groene bladeren. De rupsen ontwikkelen zich verschillend , sommige verpoppen zich in enkele weken  en worden ze de vlinder van de volgende generatie  andere stoppen met eten en overwinteren als halfvolgroeide rups.



De foto hierboven is genomen aan de Vecht bij Overijssel, bij het plaatsje Diffelen .ook heel veel  Weidebeekjuffers , honderden  zoveel had ik nooit eerder gezien.








Graag zit ik op een bankje bij de Haarplas in Boswachterij Hardenberg,  naar de Dodaars te kijken, drukke  kleine Fuutjes en in deze tijd  met jongen.





Kwikstaarten elk jaar in het Huisje bij de Haarplas, zijn gewend aan bezoekers, dus kan je ze gemakkelijk op de foto krijgen.



 Bij ons huisje, toch andere bezoekers als thuis , deze Bonte Specht kwam met regelmaat van de pindakaas eten.


2 opmerkingen:

  1. Mooie serie, Sjani. Leuk hoor zo'n plekje waar je al bekend met flora en fauna. Kwikstaart en Specht heb je mooi gevangen. Net als die Weidebeekjuffers, daar hoor ik alleen van uit Overijssel. Zelf heb ik ze nog nooit gezien. Dodaars zie ik soms enkele dagen in het voorjaar in het Noorderkanaal, maar nooit meer dan 4 stuks. Op doorreis denk ik dan. Ik wens je een fijne dag verder. Gr Jan W

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is een prachtig weekendje geweest Sjani wat een mooie serie heb je ervan weten te maken.

    BeantwoordenVerwijderen